Tarts mértéket, fogyassz értéket!
Ne félj a szénhidráttól!
Mire éhezel? Mire vágysz?
Sportolóként létezem, sportolóként étkezem!
Vedd rá a kölyköt, hogy sportoljon!
Miért vagy kövér? – avagy mit üzen a lélek
„A test elmondja, amit a szavak képtelenek.”
Segítség! Válogat a gyerekem!
Túl sok szemetet esznek a kamaszok
Túl sok szemetet esznek a kamaszok
Miért félsz a fogyástól? 2.rész
Rendszer kontra idegrendszer 1.rész
Vedd már észre! Túlsúlyos a gyereked!
Fogyj, gyógyulj kutyával!
Téli vitaminpótlás
Senior életmódváltás
Láss a gyermekháj mögé!
Még több titok a gyermekháj mögött
Kiütjük a kifogásokat!
Szülők, figyeljetek!
Rendszeresség szerepe a táplálkozásban
Segítség! Éhségsztrájkol a gyerek!
„Színezd újra, színezd újra! Az életed, ha megfakulna!”
6 ok amiért nem tudsz lefogyni
0
0
0
s2sdefault
Teljesítmény támogató táplálkozás gyermekkorban

Teljesítmény támogató táplálkozás gyermekkorban

 Két féle sportoló gyermek létezik. A hobbi sportoló és a verseny sportoló. A hobbi sportoló csak a sport öröméért edzeget, a verseny sportoló pedig azért, mert ez az élete. Igen, már gyermekkorban is. Egy dologban azonban hasonlítanak ezek a gyerekek. Tudatos, támogató teljesítmény étkezésekre van szükségük. Miért?

Mert, aki – akár csak hobbi – sportolóként létezik, annak sportolóként is kell étkeznie. Minden velem dolgozó, sportoló gyerekbe ezt sulykolom. Ők úgy működnek, mint a verseny autók. Minőségi kocsiba csakis minőségi benzin mehet.

Nagyon örülök annak, hogy egyre több szülő ismeri fel ezt, sőt, nem csak egyre több tudatos szülővel, de egyre több tudatos sportoló gyermekkel találkozom. Akár 12-13 éves gyerekek is maguktól jönnek rá arra, hogy valamin változtatniuk kell a mindennapokban. És nem feltétlenül azért, mert mondjuk fogyni akarnak. Nem. A legtöbbször az az igény, hogy gyorsabbak, erősebbek szeretnének lenni. Kevésbé akarnak fáradékonyak lenni a mindennapokban és az edzéseken. Jobbak, gyorsabbak szeretnének lenni versenyeken. És ez nagyon jó. Növelni szeretnék a teljesítményüket, jobban akarnak teljesíteni a mindennapokban.

Persze, ehhez hozzátartozik, hogy az igény megvan, de sok gyereknek eléggé beszűkült a táplálkozása. Sokszor ugyanazt a tíz-tizenöt féle ételt eszik. Ez nem a gyerek és nem is a szülő hibája. Éppen ezért jó, ha szakemberhez fordulnak. Sokszor ugyanis éppen csak néhány egyszerű, a hétköznapokba könnyedén beilleszthető ötletre van szükség. Ha megvan a nyitottság a szülő és a gyermek részéről, akkor könnyedén összeállítható egy olyan, élhető étrend, amely a gyermek mindennapi teljesítményére pozitívan hat.

És nem csak a sportban. A tudatos gyermek, aki tudatosan táplálkozik, nem csak az edzéseken vagy a versenyeken fog jobban teljesíteni. Eredményesebb lesz az iskolában, hiszen több lesz az energiája, jobban fog tudni koncentrálni. Kevésbé lesz fáradékony, az edzések után még lesz energiája tanulni, vagy egyszerűen csak tevékenyen részt venni a családi életben, nem csak bedőlni az ágyba. Ráadásul nyitottabb és tájékozottabb lesz az ételek körében, kialakul az egyéni ízlése, igénye, nyitottabb és befogadóbb lesz az újdonságok iránt. És itt nem csak az ételekről van szó. Ezt a fajta nyitottságot másban is megtapasztalhatja, például nyitottabb lesz a sport és iskola társai felé is. Mindehhez persze elengedhetetlen a szülői támogatás és segítség. Mert a tudatos táplálkozással járó munka elsősorban az ő feladatuk lesz. A kérdés csak, a gyermek érdekében, hajlandóak e- beleállni ebbe a feladatba?