Mire éhezel? Mire vágysz?
Segítség! Válogat a gyerekem!
Segítség! Éhségsztrájkol a gyerek!
Túl sok szemetet esznek a kamaszok
Túl sok szemetet esznek a kamaszok
„Színezd újra, színezd újra! Az életed, ha megfakulna!”
Rendszeresség szerepe a táplálkozásban
Miért vagy kövér? – avagy mit üzen a lélek
Még több titok a gyermekháj mögött
Szülők, figyeljetek!
Vedd már észre! Túlsúlyos a gyereked!
Fogyj, gyógyulj kutyával!
„A test elmondja, amit a szavak képtelenek.”
Tarts mértéket, fogyassz értéket!
Ne félj a szénhidráttól!
Sportolóként létezem, sportolóként étkezem!
Téli vitaminpótlás
Senior életmódváltás
6 ok amiért nem tudsz lefogyni
Láss a gyermekháj mögé!
Kiütjük a kifogásokat!
Miért félsz a fogyástól? 2.rész
Vedd rá a kölyköt, hogy sportoljon!
Rendszer kontra idegrendszer 1.rész
0
0
0
s2sdefault
Lelki gátak a termékenység útjában

Amikor nem fogan meg a magzat, vagy megfogan ugyan de testünk nem képes Őt kihordani, akkor nagyon fontosnak tartom, hogy kezdjünk el egy intenzív önismereti munkát, és tárjuk fel, hogy mi állhat a magzattal való kapcsolatunk útjába. A lelki, érzelmi tényezők rendkívül fontossággal bírnak ebben a nagyon érzékeny, és intim folyamatban.

Ha csak belegondoltok, mi minden történik ilyenkor, máris érzékelhetővé válik, hogy milyen fontos lelki tényezők játszanak szerepet magzatunk elfogadásában, és érzelmeink, tudatunk, tudatalatti ösztönös folyamataink mi mindenre reagálnak. Testedben megfogan egy új élet, elköteleződtök egy életen át egymás iránt, összekapcsolódik a múltatok, a jelenetek, a jövőtök, összekapcsolódnak rajtatok keresztül a családjaitok, és ezekből a gyökerekből egy közös jövőt építetek. Hogyan hat ez a terhességre?

Testtudat:

Először is testedben megfogan egy új élet, valaki „lakni” fog benned, használja a testedet!!! Sokszor már ez a gondolat önmagában is elég furcsa, és ijesztő lehet. Első szülött gyermek esetében, egy teljesen ismeretlen területre tévedünk, nagy a bizonytalanság. Érzelmi befogadó képességünk itt azon múlik, hogy mennyire tudjuk kezelni életünkben a bizonytalanságot, és mekkora a fájdalomtűrő képességünk, és mennyire félünk/rettegünk a várható fájdalmaktól.

Sok múlik azon is, hogy számunkra milyen szerepet tölt be a saját testünk, milyen viszonyban vagyunk vele, mivel azonosítjuk. Testünknek sokszor különös szerepeket szánunk. Ha életünk, megélhetésünk, boldogulásunk szempontjából rendkívül jelentőséggel bír testalkatunk, külsőnk, akkor a várható változások komoly félelmek elé állíthatnak minket. Ha identitásunkat ez alapján határozzuk meg (Én a csinos nő vagyok, Én a sportoló nő vagyok!!!), akkor a terhességgel konkrétan én-identitásunk stabilitását kockáztatjuk.

Párkapcsolati tényezők:

Fontos kérdés az is, hogy milyen érzelmi és testi kapcsolatban vagyunk a partnerünkkel. Elég férfias, elég vonzó, elég sexi számodra? Ő az alfa, vagy csak jobb híján, megalkuvásból vagy vele? Friss kapcsolat, sok szenvedéllyel, vagy már sok éve vagytok együtt, és a megszokás dominál? Azért vagy vele, mert Őt akarod, szerelmes vagy belé, vagy pedig apának megteszi, úgyhogy megtartod? A lelki érzelmi intimitás, biztonságérzet, stabilitás, és mindemellett a szenvedélyesség magas szintje rendkívül fontos termékenységed fokozásában. Párkapcsolatotokat mindenképp érdemes górcső alá venni, már csak azért is, mert a gyermekáldás, gyermeknevelés egy rendkívül kapcsolatpróbáló folyamat, és még a stabil alapokon nyugvó párkapcsolatokat is képes kikezdeni.

Fontos kérdés az is, hogy mennyire vagy képes elfogadni a párod családi hátterét, múltját? Elég biztonságos-e számodra, amit Ők képviselnek, vagy titkon rettegsz attól, amit a jövendőbeli nagyszülőktől várhatsz? Mit fog vajon magzatod örökölni a családfából?

Családi mintázatok:

Itt már kezdünk egyre mélyebbre ásni. Ahhoz, hogy hogyan élted meg a saját gyerekkorodat, hogy milyen kapcsolatod volt édesanyáddal, apukáddal, rendkívül intenzíven határozza meg a magzathoz való viszonyodat. Gyermekkorunkból komoly traumák emlékei árnyékolhatják be az anyasághoz való viszonyunkat. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy szüleid számára te milyen gyermek voltál? Ráértek veled foglalkozni, vagy túl sok terhet rótt rájuk ez a feladat? Hordozol magadban bűntudatot szüleid miatt? Volt-e válás, vagy esetleg pont hogy kizárólag miattad maradtak benne egy borzalmas lélekölő kapcsolatban? Mit jelent számodra az anya szerep? Mit jelent számodra a női szerep? Hogyan látod magadat anyaként a jövőben, és ez a korábbi családi minták alapján milyen ellenállásokba ütközik? A mai nőknek rendkívül fontos kérdés a karrierépítés, az önmegvalósítás. Vajon ezt össze tudod békíteni magadban az anyasággal?

Rejtett lojalitás, elköteleződés:

És itt egy nagyon fontos kérdéshez jutottunk el. Vajon szabad vagy? Van elég érzelmi energiád, kapacitásod egy születendő gyermekre? Sokszor a gyermektelenség mögött olyan feloldhatatlan elköteleződés áll valamely családtagunk iránt, ami gátolja, hogy egy új felé nyissunk. Lehet, hogy kisgyermek korod óta neked kell szüleidről gondoskodnod. Vagy éppen testvéred az, akit a családod a te gondoskodásodra bízott. Mindenesetre biztosan nem voltál a helyeden, és gyermekfejjel olyan feladatokkal kellett megküzdened, amik egy gyermek számára túlontúl megterhelőek. Ilyenkor a születendő gyermek gondolata, egy rendkívül megterhelő, és ijesztő elköteleződés képét vetítheti eléd. Nagyon fontos felismerni, és megérteni, hogy mik ezek a gátló tényezők, hogy képes legyél felszabadulni, és nyitottá válni a magzat befogadására és kihordására.

Természetesen mindenki más és más, és egészen egyéni, egyedi elakadások állhatnak a gyermekáldás útjába, úgyhogy nagyon fontos, hogy merjetek segítséget kérni. A testi és lelki terápia összehangolása ez esetben is rendkívül fontos, és hatékony megoldás lehet.

Bálint Viki

NLP Master, Tréner, Coach