„Színezd újra, színezd újra! Az életed, ha megfakulna!”
Sportolóként létezem, sportolóként étkezem!
Vedd rá a kölyköt, hogy sportoljon!
Tarts mértéket, fogyassz értéket!
Ne félj a szénhidráttól!
6 ok amiért nem tudsz lefogyni
Miért félsz a fogyástól? 2.rész
Vedd már észre! Túlsúlyos a gyereked!
Téli vitaminpótlás
„A test elmondja, amit a szavak képtelenek.”
Senior életmódváltás
Segítség! Válogat a gyerekem!
Szülők, figyeljetek!
Túl sok szemetet esznek a kamaszok
Túl sok szemetet esznek a kamaszok
Kiütjük a kifogásokat!
Rendszer kontra idegrendszer 1.rész
Láss a gyermekháj mögé!
Rendszeresség szerepe a táplálkozásban
Még több titok a gyermekháj mögött
Fogyj, gyógyulj kutyával!
Miért vagy kövér? – avagy mit üzen a lélek
Mire éhezel? Mire vágysz?
Segítség! Éhségsztrájkol a gyerek!
0
0
0
s2sdefault
Tarts mértéket, fogyassz értéket!

Ámulattal figyelem, amely egyes diétával, fogyókúrával, egészséges életmóddal kapcsolatos fórumon zajlik. Együtt, közösen gyűlöljük, dobáljuk sárral a szénhidrátot, akit kikiáltottak minden egyes gramm súlyfelesleg első számú bűnösévé. Őrület, de komolyan.

Az egész valamikor évtizedekkel ezelőtt kezdődött még Atkins papa idejében és a szénhidrát gyűlölők tömege azóta is egyre csak dagad. De emberek, gondolkozzatok már! Az ésszerűség határain belül maradva, józanul állva a mindennapi táplálkozáshoz, valóban életszerű holtomiglan elutasítani szegény szénhidrátot?

Értem én, hogy vannak az inzulin rezisztensek, a cukorbetegek és egyéb intoleranciában szenvedő emberek, de még az ő esetükben sem megoldás teljesen nemet mondani a szénhidrátra. Optimalizálva még nekik is szükségük van erre a kiutált tápanyagra. Sőt!

Gondoljatok már könyörgöm a táplálkozási piramisra. Mi van közvetlenül az életet jelentő víz szintje fölött? Na mi? Az a nyomorult tiszta szénhidrátos zóna, tudjátok, az átkozott kenyér és tésztafélékkel, gabonákkal. Szerintetek ez véletlen? Nem az, hiszen ez a szint felelős mindenért, amik vagyunk. Az idegrendszer működéséért, a koncentrációiért, figyelemért. A szénhidrát az agy tápláléka. Ne egyél egész nap egyáltalán szénhidrátot és próbáld ki, milyen az, amikor délután négykor szédelegesz, ha nem is az éhségtől, hanem valami egészen mástól. Az agyad lesz fáradt, kómás, dekoncentrált, kimerült.

Zsírral és fehérjével jóllakottan tudod tartani a tested, a gyomrod, a szervezeted, de az agyadat nem tudod zsírral és hússal jól lakatni.

Tarts mértéket és értéket. Ha fogyózni akarsz, akkor kúraszerűen csökkentheted drasztikusan a szénhidrát bevitelt, de négy hétnél tovább fehérjediétát tartani vagy a manapság olyan népszerű ketogén módszert követni kifejezetten veszélyes és egészségtelen. Mi lehet a megoldás? A mértékletesség és a megfelelő időzítés.

 Diéta során sem kell lemondanod egy darab zsemléről, egy kis adag rizsről vagy tésztaféléről. Légy mértékletes és időzítsd a szénhidrát típusú ételeket reggelre, délelőttre vagy legkésőbb ebdére. Ha ebédre fogyasztasz egy kis adag (max.4.6. dkg) barna rizst, azzal még sem a diétádnak, sem az idegrendszerednek nem ártasz.

 A megfelelő időzítés mellett helyezz komoly hangsúlyt a minőségre. Felejtsd el a fehér lisztből készült, térfogatnövelőkkel tolt pékárukat, és az ízetlen tésztaféléket. Ezek valóban értéktelen ételek, gyorsan felszívódnak, gyorsan növelik a vércukorszintedet anélkül, hogy értékelhető rost vagy tápanyagtartalmuk lenne. Ellenben a teljes kiőrlésű termékek, a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér és tésztafélék, az olyan gabonák, mint a barna rizs, a köles vagy hajdina nagyon komoly rosttartalommal rendelkeznek. Ezen kívül pedig olyan tápanyagokban gazdagok, mint a magnézium, kalcium, omega 3 zsírsav. Hosszabb időn át telítenek és legalább nem olyan az ízük, mintha a nagy fehér levegőbe harapnál. Ezekből az életmódodnak, céljaidnak megfelelőn mértéket tartva, éppen olyan hatékony lehet a fogyásod vagy a diétád, mintha kikukáznád a szénhidrátot. Csak éppen nem ártasz vele az egészségednek.

A szénhidrát nem más, mint bűnbak. Mert az mindig kell. Rá tudod fogni, hogy azért vagy kövér, mert szénhidrátot eszel. Nem. Azért vagy kövér, mert nincs önuralmad, lusta vagy, a homokba dugod a fejed- csak könnyebb a szénhidrátra kenni az egészet.

 

Nézz magadba, tarts mértéket, fogyassz értéket, így te és a szénhidrát boldogan élhettek egymás mellett, amíg meg nem haltok.