Segítség! Válogat a gyerekem!
Senior életmódváltás
Vedd rá a kölyköt, hogy sportoljon!
Kiütjük a kifogásokat!
Miért félsz a fogyástól? 2.rész
Téli vitaminpótlás
Fogyj, gyógyulj kutyával!
Láss a gyermekháj mögé!
Mire éhezel? Mire vágysz?
Segítség! Éhségsztrájkol a gyerek!
Szülők, figyeljetek!
Túl sok szemetet esznek a kamaszok
Túl sok szemetet esznek a kamaszok
6 ok amiért nem tudsz lefogyni
Miért vagy kövér? – avagy mit üzen a lélek
Rendszer kontra idegrendszer 1.rész
Tarts mértéket, fogyassz értéket!
Ne félj a szénhidráttól!
„A test elmondja, amit a szavak képtelenek.”
Sportolóként létezem, sportolóként étkezem!
Rendszeresség szerepe a táplálkozásban
Még több titok a gyermekháj mögött
Vedd már észre! Túlsúlyos a gyereked!
„Színezd újra, színezd újra! Az életed, ha megfakulna!”
0
0
0
s2sdefault
Bontsd le a hájból épült falat

Megismerkedhettünk már a dühös, a magányos és agresszív duci gyermekek személyiségjegyeivel. Hátra van még azonban a bohóc, a balek és a barát kategória. Ne akard azonban szigorú skatulyába zárni a gyermekedet. Könnyen előfordulat, hogy bizonyos személyiségjegyek keverednek, sőt, egyes életszakaszokban más és más típus jellemzői dominálhatnak. A lényeg, hogy gyermekednek ne csak a súlyfeleslegét, hanem a lelkét is vedd kezelésbe.

 

A bohóc: Viselkedése egészen megtévesztő. Látszólag cseppet sem zavarja a külseje, ő az osztály bohóca, mindig jókedvű, mindig mindenkit megnevettet.

Miről ismerhető fel?

Nagyon oda kell figyelni erre a típusú gyerekre, mert óriási ellentmondások zajlanak a lelkében. Látszólag cseppet sem zavarja a súlya. Ami a külsőjét tekinti, nincs illúziója, tudja, hogy túlsúllyal rendelkezik, de nem érdekli. Sőt, sokszor önkritikus, ironikusan beszél magáról. Gyakorta saját magát, a külsejét használva központi elemként állítja a viccek középpontjába. Hagyja, hogy mások nevessenek rajta és ő is nevet saját magán. Látszólag jól beilleszkedik, mindenki kedveli, mert jókedvű és vicces. A legtöbbször azonban nincsenek valódi, mély barátságai éppen a társaságban betöltött szerepe miatt. A bohócon mindenki jókat nevet, de nem veszik komolyan. Sem barátként, sem társként. Éppen ezért a bohóc típusú túlsúlyos gyerek gyakran magányos, magányosabb, mint gondolnánk.

Mire használja az ételt?

Az étel számára társ. Menedék, biztos pont. Az étel előtt nem kell alakoskodni, majomkodni, viselkedni. Mivel meggyőződése, hogy csak akkor fogadják el, ha vicces, ironikus és persze duci, még többet eszik. Vígaszként, társként, önigazolásként.

A bohóc típus komoly veszélyeket rejthet. AZ állandó szerepjátszás, megjátszás sokszor mentális problémákhoz vezethet. Előfordulhatnak súlyosabb pszichés esetek is, a depressziótól kezdve a bipolaritáson át a teljes összeomlás felé. Esetében nagyon fontos, hogy először is mentálisan kezeljék a gyereket, tisztába jöjjön saját magával, a családban, társak között betöltött szerepével, és ami a legfontosabb: a saját tulajdon értékeivel. Az egészségre nevelés csakis ezzel párhuzamosan kezdődhet.

A balek: Kicsit hasonlít az osztály bohócához, de az ő helyzete sokkal nehezebb. Nem vele nevetnek, hanem rajta. A háta mögött.

Miről ismerhető fel?

A balek típus beilleszkedni képtelen. Gátlásos, szorongó. Gyakorta furán öltözik, vagy fura szokásai, hobbijai vannak, amelyet a társai kinevetnek. A mai köznyelv lúzernek nevezné, akibe könnyű belekötni, könnyű csúfolni, tökéletes céltáblája a gúnyolódásoknak. Mivel képtelen kiállni magáért és elég magányos, ezért gyakran kihasználják. Szívességeket kérnek tőle, elorozzák a lehetőségeit, ugráltatják…próbáljuk elképzelni, mennyi minden zajlik egy iskolai közegben. Ő pedig nem ellenkezik, mert nem szokása megvédeni magát. Jó esetben van legalább egy-két komolyabb barátja vagy szövetségese. Ha van, akkor szerencsés, mert van támasza, ám ha teljesen magányos, akkor ebből a helyzetből egyenes út vezet a pszichés problémák felé.

Az ilyen típusú gyerekből lesznek a befelé forduló, depressziós, akár öngyilkosságra hajlamos gyerekek, akikben nem csak keserűség, de rengeteg düh is elkezd dolgozni. Sajnos azonban ezt a dühöt a leggyakrabban maguk ellen fordítják. Nagyon kell figyelni az olyan külső sérülésekre, mint a vágások, karcolások, hajtépés…

Mire használja az ételt?

Megmentőnek. Nagyjából az evés marad az életben az egyetlen öröme, amelyben feltétlenül feloldóhat. A balek típusú túlsúlyosok esetében is a mentális kezelés az első lépés a gyógyulás felé.

A barát: Bármennyire is ritka, de vannak olyan duci gyerekek, akik teljesen kiegyensúlyozottak.

Miről ismerhető fel?

Kedvesek, nyitottak, alkalmazkodók. Ha szerencséjük van, akkor a viselkedésükkel a legrosszabb gúnyolódásokat elkerülhetik. De csak egy darabig. Óhatatlanul fognak belefutni kellemetlen megjegyzésekbe. Ha máskor nem, akkor, amikor elkezdődnek érdeklődni az ellenkező nemű társaik iránt.

Mert egy duci lányt vagy fiút senki nem vesz komolyan. Megmaradnak az örök barát kategóriában, aki csak a partvonalról nézheti, ahogy a társaik bimbózó szerelmi élete alakul. Legkésőbb ebben a szakaszban komoly érzelmi kudarcok érhetik ezeket a gyerekeket, akik talán csak ekkor szembesülnek majd igazán a túlsúlyuk okozta hátrányokkal. Ekkor azonban számítani kell majd hirtelen begubózásra, visszahúzódásra, elcsendesedésre. És még több elfogyasztott ételre.

Mire használja az ételt?

Az evés lesz a vígasza. A folyamatos kudarcok miatt valahová menekülnie kell a gyereknek és ez sokszor éppen a problémája okozója lesz. Egyre kevesebbet találkozik majd a barátaival és egyre többet fog enni.

De előfordulhat más lehetőség is. A befelé fordulás szerencsésebb esetben fordulópontot is jelenthet. Méghozzá azt, hogy a gyerek magától ismeri fel, hogy változtatnia kell és magától kezd el diétázni. Ekkor azonban nagyon oda kell rá figyelni, nehogy átessen a ló túlsó oldalára. Ilyenkor lesznek ugyanis – legfőképpen a lányok- táplálkozási zavarosok. Márpedig egy étkezési zavarba nagyon könnyű belecsúszni, ám kilábalni belőle borzasztóan nehéz. Ha nem ismerik fel időben a bajt, a táplálkozási zavar akár halálos is lehet.

Ezekben az esetekben nagyon fontos, hogy a gyerek a diétájához szakszerű segítséget kapjon. Véletlenül se engedjük a neten tájékozódni, inkább forduljunk táplálkozási szakemberhez, aki a gyerek igényeit komolyan véve összeállít egy egyedi étrendet a számára.

A lista talán nem teljes, talán számtalan alkategóriát is alakíthatnánk még. De ez a néhány alapvető duci gyermek típus nagyjából fedi a túlsúly okozta érzelmi skála teljes hosszát. Véljük felfedezni a saját gyermekünkben bármely típust, az biztos, hogy szakszerű segítségre lesz szüksége, ha valóban érdemi, hosszútávú változást szeretne elérni.

A nagy kérdés azonban sokszor az, te hajlandó vagy beismerni, hogy kövér a gyereked? A következő cikkünkben erre is kitérünk.