Mire éhezel? Mire vágysz?
Segítség! Éhségsztrájkol a gyerek!
Segítség! Válogat a gyerekem!
6 ok amiért nem tudsz lefogyni
Vedd rá a kölyköt, hogy sportoljon!
Kiütjük a kifogásokat!
Tarts mértéket, fogyassz értéket!
Ne félj a szénhidráttól!
Túl sok szemetet esznek a kamaszok
Túl sok szemetet esznek a kamaszok
Még több titok a gyermekháj mögött
Téli vitaminpótlás
Szülők, figyeljetek!
Vedd már észre! Túlsúlyos a gyereked!
Miért vagy kövér? – avagy mit üzen a lélek
Senior életmódváltás
„A test elmondja, amit a szavak képtelenek.”
Miért félsz a fogyástól? 2.rész
Rendszeresség szerepe a táplálkozásban
Láss a gyermekháj mögé!
Rendszer kontra idegrendszer 1.rész
Fogyj, gyógyulj kutyával!
„Színezd újra, színezd újra! Az életed, ha megfakulna!”
Sportolóként létezem, sportolóként étkezem!
0
0
0
s2sdefault

Magyarországon ma minden harmadik gyermektúlsúllyal küzd. Ez lehet enyhe, de lehet egészen extrém mértékű is, ami lássuk be, elég ijesztő. A 6-14 évesek élete egyébként sem egyszerű, ha mindezt jó néhány felesleges kiló is súlyosbí­tja, nagyon nehéz túlélni a mindennapokat a kegyetlen iskolatársak között.

Mindannyian ismerünk duci kisgyereket. Akadnak köztük egészen cuki ducik és vannak köztük dühös kis gombócok. A kövérség csak egy jelző, csak egy szám a mérlegen. Egy tünet, amelyet lehet kezelni. De ennek a tünetnek számtalan velejárója van. A kövérség minden gyerekből mást hoz ki. Felerősí­thet jó vagy akár rossz alapvető jellemvonásokat, de generálhat egészen új viselkedési formákat is, amelyre a szülő nem számí­t. Durván kifejezve a tényeket: a kövérség akár gyökerestül kifordíthatja magából a gyereket. Olyan tulajdonságokkal ruházhatja fel, amelyeket nagyon nehéz szülőként, pedagógusként, iskolatársként kezelni.

A legtöbb szakember a kövérségnek csak a fizikai, testi egészségre vonatkozó következményeivel foglalkozik, de mi szeretnénk rámutatni arra, hogyan befolyásolja a gyermek lelkét a súlyfelesleg. Ezért most bemutatjuk a túlsúlyos gyerekek habitus tí­pusait:

Az agresszív: Az egyik legveszélyesebb duci gyerek.

Miről ismerhető fel?

Kifejezetten kötekedő, erőszakos. Az iskolában sokszor akad probléma vele verekedés, lökdösődés, erőfitogtatás miatt. Ennek oka az, hogy egyszerűen nem tudja másképp kezelni a súlyfeleslegét csak az agresszivitása által. A testi nagyságát, fizikai erejét megfélemlítésre használja. Ez egyfajta védekező mechanizmus a részéről. Nem szereti ő azt a nagy testet, amibe zárva van, de ha már í­gy alakult, elkerülendő, hogy mások lenézzék vagy csúfolják, agresszivitással, megfélemlí­téssel veszi ennek elejét. Inkább féljenek tőle, semmint sajnálják. Mások megfélemlí­tése azonban magányt szül. És bár az agresszív túlsúlyos gyerek igyekszik titkolni, mégis szenved a magánytól. Nem kizárt, hogy van egy-két közeli barátja, de ők is inkább félelemből, semmint őszinte meggyőződésből barátkoznak vele.

Mire használja az ételt?

Az ereje növelésére. Azért eszik, mert egyrészt szeret enni. Másrészt, minél több ételt vesz magához, annál nagyobb lesz az ereje, amivel sakkban tarthat másokat, kvázi, annál nagyobb a védőfal saját maga körül. Amennyiben ezt a fajta védelmi pajzsot sikerül gyengí­teni, vagy elfogadtatni vele, hogy nincs rá szüksége, könnyebben megy a fogyás is.

Ne feledjük: nem jó neki í­gy. Az agresszió csak védekezés. A súlycsökkenés esetében gyökeres változásokat generálhat az egész viselkedésében. Éppen ezért érdemes az agresszí­v duci gyermeket nem csak testi, de lelki egészségre is nevelni.

A dühös: Nem szabad összekeverni az agresszí­v tí­pussal!

Miről ismerhető fel?

Szinte állandóan dühös. De a dühe nem feltétlenül mások ellen irányul. Sőt. A legtöbbször meg sem tudná fogalmazni, miért dühös. Jellemzők rá a hirtelen dühkitörések, látszólag ok nélkül is. Elég egy elrontott rajz, és máris az asztalt csapkodja, vagy megrugdossa a táskáját. Állandóan úgy érzi, majd felrobban. Ritkán másokkal is összetűzésbe kerül, de mivel eleve nehéz természet, feltehetően kevés barátja van. Égeti valami belső tűz, állandóan felfokozott idegállapotban van. Ennek oka, hogy képtelen elfogadni a külsejét, haragszik a testére, amiért az az állandó evéskényszerrel és a megnövekedett méretével ellene fordult. Haragszik az ételre, az életre, mégsem képes kordában tartani sem a falánkságát, sem a dühét. (Táplálkozástani értelemben, valószínűleg a rengeteg szénhidrátban gazdag étel, a gyorsételek, a nassolnivalók is fokozzák az ingerültségét.)

Mire használja az ételt?

Az evéssel a dühét tompítja. Igyekszik eloltani a benne tomboló tüzet, méghozzá étellel. Ami egyébként átmenetileg meg is nyugtatja, ám ez az átmenet sajnos nagyon rövid. Szinte állandóan dühösen habzsol, nassol, fal valamit, a sok étellel fojtva el az érzelmeit, és képtelen kitörni ebből az ördögi körből.

Esetében a benne tomboló tűzzel kell elkezdeni dolgozni. Amint sikerül feldolgozni az érzelmeit, annál könnyebb lesz ráterelni az egészséges táplálkozás felé vezető útra.

A magányos: Látszólag teljesen ártalmatlan, kiegyensúlyozott gyerek. Azt mondják rá: magának való.

Miről ismerhető fel?

Valószí­nűleg nem volt mindig ennyire magányos farkas. Alapvetően is visszahúzódó természete lehetett, de bizonyára érte némi bántás, atrocitás a külseje miatt. Ezért lett magányos, befelé forduló. Tisztában van a külsőjével, zavarja a súlya, talán még szégyelli is a testét, ezért igyekszik láthatatlanná válni. Inkább elvan a saját és az ételek társaságában, semmint kockáztasson további csúfolódásokat, beszólásokat. Higgadt, okos, érzékeny gyermek lehet, aki valószí­nűleg talált magának olyan hobbit, amit egyedül is űzhet. Rajzol, fest, olvas vagy elmerül valamilyen számí­tógépes játékban. És persze eszik.

Mire használja az ételt?

Jobb híján az étel lett az ő társa, a legjobb barátja és persze egyben a legnagyobb ellensége is. Vastag védőburkot emel maga köré a hájból, amelyet napról napra még több étellel szaporít. Ez a pajzs nem engedi át a bántásokat, sértéseket. Megvédi mindentől.

Sok esetben a magányos duci gyerek nagyon érzékeny, intelligens és szerethető. Ha lenne valaki, aki előtt megnyí­lik, és őszinte barátként tekint rá, ha akadna egy társaság, amely elfogadja és befogadja, könnyedén omolhatna, vagy olvadhatna az a zsí­rból emelt vastag fal.

 

A lista korántsem teljes. Akad még a duci gyerekek között bohóc, sőt balek típus is. Ha érdekelnek a gyermekháj mögött rejlő további titkok, látogass vissza kicsit később.