Vedd rá a kölyköt, hogy sportoljon!
„Színezd újra, színezd újra! Az életed, ha megfakulna!”
Segítség! Éhségsztrájkol a gyerek!
Téli vitaminpótlás
Szülők, figyeljetek!
Mire éhezel? Mire vágysz?
Rendszeresség szerepe a táplálkozásban
Láss a gyermekháj mögé!
Senior életmódváltás
Vedd már észre! Túlsúlyos a gyereked!
Még több titok a gyermekháj mögött
Miért vagy kövér? – avagy mit üzen a lélek
Kiütjük a kifogásokat!
Fogyj, gyógyulj kutyával!
Túl sok szemetet esznek a kamaszok
Túl sok szemetet esznek a kamaszok
Rendszer kontra idegrendszer 1.rész
„A test elmondja, amit a szavak képtelenek.”
Tarts mértéket, fogyassz értéket!
Ne félj a szénhidráttól!
Sportolóként létezem, sportolóként étkezem!
6 ok amiért nem tudsz lefogyni
Segítség! Válogat a gyerekem!
Miért félsz a fogyástól? 2.rész
Tudatos gyermek, boldog gyermek?

Teljesítmény támogató táplálkozás gyermekkorban

 Két féle sportoló gyermek létezik. A hobbi sportoló és a verseny sportoló. A hobbi sportoló csak a sport öröméért edzeget, a verseny sportoló pedig azért, mert ez az élete. Igen, már gyermekkorban is. Egy dologban azonban hasonlítanak ezek a gyerekek. Tudatos, támogató teljesítmény étkezésekre van szükségük. Miért?

Válogatós felnőttek

Egyre többször futok bele a munkám során egy általam eddig alig ismert jelenségbe. Válogatós felnőttek. Nem éltem eddig sem barlangban, táplálkozási tanácsadóként pontosan tudom, hogy mindenkinek vannak preferált és kevésbé preferált ételei, valamint olyan fogások, amelyeket biztosan nem esznek meg. De ez élhető és normális válogatóság.

Lelki gátak a fogantatás útjában

Amikor nem fogan meg a magzat, vagy megfogan ugyan de testünk nem képes Őt kihordani, akkor nagyon fontosnak tartom, hogy kezdjünk el egy intenzív önismereti munkát, és tárjuk fel, hogy mi állhat a magzattal való kapcsolatunk útjába. A lelki, érzelmi tényezők rendkívül fontossággal bírnak ebben a nagyon érzékeny, és intim folyamatban.

Ha nem jön a baba

Ha nem jön össze az nagyon fáj. Amikor minden hónap főszereplője a remény, amely egy idő után egyre halványabb lesz. Van, hogy konkrét fizikai oka van annak, hogy nem sikerül a megtermékenyülés és nagyon sokszor előfordul az is, hogy a sikertelenségre egyszerűen nincs magyarázat. Mindkét esetben nagyon fontos, hogy a testi és lelki egészség párhuzamosan a megfelelő állapotban legyen. Akár lelkileg nem vagyunk rendben, akár az életmódunk nem megfelelő, az már külön-külön, de együttesen is akár véglegesen megakadályozhatja a teherbe esést.

Felhizlalt gyerekek

Fájdalmas téma ez. De annyira sokszor hallom szülőktől: nem tudom xy-ka miért ilyen kövér, hiszen alig eszik valamit. Szülők! Most komolyan? Halljátok ti magatokat? Elhiszitek, amit kimondotok: alig eszik valamit. Tényleg azzal kábítjátok magatokat, hogy a gyerek a levegőtől hízik?

Túl sok szemetet esznek a kamaszok

 A kamaszok hirtelen öntudatra ébredésével bizony a táplálkozási szokásaik is megváltoznak és nem feltétlenül a helyes irányba. 10 éves kor után már nem biztos, hogy anyu főztje a legfinomabb, gyakran az otthoni húslevest simán veri egy hamburger. Ha a szülő nincs résen és nem tesz ellene, akkor ez a jelenség nem csupán átmeneti lesz.

 

Mit ronthatsz el, ha nyáron diétázol?

A nyár remek motiváció a fogyásra, hiszen senki nem szeretne megfulladni attól, hogy behúzva tartja a hasát a strandon. Lekerülnek a vastag, alaposan ápoló és eltakaró ruhák, egyre több bőrfelület villan szabadon. Jó lenne, ha nem kellene miatta feszengeni, nem igaz?

Kinyír a diétám!

 

 

Amikor belekezdesz egy diétába, vagy jobb esetben egy tudatos életmód váltásba, gyakran eshetsz abba a hibába, hogy elhiszed, ha eléred a megálmodott, mágikus testsúlyodat, az belépőjegyet jelenthet egy boldogabb életbe. Pedig a tudatosság, az egészséges életmód sokkal több ennél. Az egészségesebb élet alacsonyabb vérnyomást, jobb mobilitást, több energiát, magabiztosságot, önbizalmat ad. Már ha elfogadod. Ha nem, és csak a vágyott súlyra koncentrálsz, akkor ne csodálkozz, ha nem egészségesebb és boldogabb, hanem depressziós leszel.

 

A tested vagy a lelked éhezik?

Úristen, de ennék most egy somlóit! Ide nekem azonnal egy hamburgert! Ismerős az érzés? Ami hirtelen, a semmiből tör elő és elemi erővel dönt le a lábadról. Szinte remeg a kezed és a lábad, annyira vonz az a bizonyos étel, amelyet megkívántál. De valódi éhség ez? Vagy egyszerűen csak vágy, kívánósság?

Szénhidrát, te gyűlölt

Ámulattal figyelem, amely egyes diétával, fogyókúrával, egészséges életmóddal kapcsolatos fórumon zajlik. Együtt, közösen gyűlöljük, dobáljuk sárral a szénhidrátot, akit kikiáltottak minden egyes gramm súlyfelesleg első számú bűnösévé. Őrület, de komolyan.

Éhségsztrájkol a gyerek?

Mit tegyél és mit ne, hogy rávedd az evésre

Minden szülő számára bosszantó, sőt, leginkább ijesztő, ha a gyerek egyik percről a másikra elutasítja az ételt. Az evés megtagadása mindig valaminek a jele vagy a következménye. Vegyünk egy nagy levegőt, és ne pánikoljunk. Van kiút…

Mozdulj, fiam!

Dacára annak, hogy Magyarországon minden ötödik gyerek elhízott vagy túlsúlyos, az iskolás korú gyerekeknek mindössze a 30%-a sportol rendszeresen. Nem versenyszerűen, egyszerűen csak iskolai vagy hobbi szinten rendszeresen. Pedig a rendszeres mozgásra súlytól függetlenül minden gyereknek szüksége lenne. De mit tehet a szülő, ha a gyereke hallani sem akar arról, hogy hetente akár csak egy-két alkalommal is rendszeresen edzésre járjon?

Fokozd gyermeked sportteljesítményét

Sajnos, sok szülő egyáltalán nem foglalkozik tudatosan ezzel a kérdéssel. Edzés előtt a gyerek eszik, amit tud, utána pedig azt, amit otthon talál. Csakhogy, egy versenysportot űző gyerek számára az edzések előtti és utáni étkezés minősége és összetétele létfontosságú lehet a teljesítménye szempontjából.

Szülők, figyeljetek!

Avagy hogyan ismernek ki minket a gyermekeink, ahelyett, hogy mi ismernénk meg őket!

Mert hát ez a nagy büdös igazság. A gyermekeink, ahhoz hogy megkapják a számukra létfontosságú megerősítéseket, figyelmet, elismerést, szeretetet, megtanulnak úgy viselkedni, ahogyan azt elvárjuk tőlük. Így vagy úgy de alkalmazkodnak azokhoz a feltételekhez, amiket mi szabunk nekik.

Üsd ki a kifogásokat!

Akkor lásd, mi mindenre mondasz nemet!

Van, aki szeret sportolni és van aki nem. Van, aki azért mozog rendszeresen, mert szeret mozogni és jobban érzi magát tőle, és van, aki csak és kizárólag azért hajlandó megmozdulni, mert fél, hogy ellenkező esetben nagy lesz a feneke. (Vagy lapos, tök mindegy.) Ez utóbbi típus magát a mozgást nem szereti, de élvezi a következményeit. És persze akadnak olyanok, akik egyszerűen utálnak sportolni. Tőlük a következő kifogásokat szoktam hallani.

Senior életmódváltás

Az életmódváltásról, diétáról szinte mindig csak fiatal nők vagy férfiak kapcsán merülnek fel kérdések, gondolatok, megoldások. Pedig az egészség mindenkinek jár. Ezért pörgünk olyan sokat a gyerekek egészséges táplálkozásán és ezért merült fel az idősebb korosztály kapcsán is az egészséges életmód témája.

Rendszer kontra idegrendszer 2.rész

Legyen szó egyéni foglalkozásról vagy a Body&Mind életmódváltó tréningekről, a változás vagy változtatás egyik sarkalatos pontja a rendszer. Az, hogy képes legyél arra, hogy rendszerbe foglald az étkezéseidet, hogy a táplálkozásoddal keretet adj a mindennapjaidnak.

Rendszer kontra idegrendszer

Te szabálykövető vagy, vagy olyan lázadó fajta? Szereted rendszerezni a dolgaidat, inkább kontroll alatt tartod az életedet, vagy improvizálsz napról napra, és az „élj a mának” elveit követed? De vajon miért működik az egyik, és miért a másik? Hogyan hatnak a szabályok az életünkre, és mit okozhat a szabadság?

Ha folyamatosan többet eszel, mint amennyit a szervezeted a nap során eléget, akkor a választ már meg is kaptad. Ám, ha diétázol, látszólag keveset eszel, ráadásul rendszeresen megemeled a hátsódat és elmész edzeni, a kilók pedig ennek ellenére sem indulnak a mínuszos tartományba, akkor a kétségbeesésed jogos.

Vedd már észre! Kövér a gyerek!

Banálisnak tűnhet a kérdés, hiszen a válasz egyértelmű, nem? Ránézek a gyerekre és látom, hogy kövér. De most őszintén. Szülőként mindenki a legszebbnek és a legtökéletesebbnek látja a gyerekét. A túlsúlyra meg ráfogják, hogy csak cuki babaháj, majd elnövi, kinövi, elhagyja a felesleges kilókat, majd megnyúlik és a többi. Pedig nem.