Ránts fakanalat
Spárga a konyhában!
Nyári kedvenc a télben
Cseréld le a rizst!
Főzz gyorsan, kétfélét!
0
0
0
s2sdefault
Töltött cukkini

Töltött cukkini

A fiúk sokáig hallani sem akartak róla, a közelébe sem mentek. Aztán egyszer kész helyzet elé állítottam őket és bizony, töltött cukkíni került a vacsora asztalra. Volt nagy gyanakvás, de végül óriási sikersztori kerekedett belőle. A férjem ilyenkor nyáron, a nagy melegben kifejezetten szereti. A fiam is – bár ő a töltelékbe keverteti az apróra vágott cukkinit és úgy, jó csúszósan eszi meg.

Én azért szeretem, mert nagyon jól variálható. Persze, a nagy klasszikus a sertés vagy marharagu kikeverve fehér rizzsel, betöltve, rá tejföl és sajt. De a gasztrománok ezen simán túllépnek.

A raguba keverhetünk egy csomó zöldséget. Én szeretem a gombát és a különböző színes paprikaféléket. De mehet bele simán újhagyma, friss petrezselyem vagy akár zeller is.

A rizs helyett meg én simán használok bulgurt, kölest vagy ezek keverékét. Rengeteg nagyon finom és jó minőségű kevert gabonaféleség található már a polcokon. Lencsés, quinoás, aszalt paradicsomos keverékek. Én most ez utóbbit használtam. Ezek jól elkeverve a friss raguval, betöltve a cukkínibe, joghurttal – nyáron joghurt, télen tejföl – leöntve és rá egy kis mozzarella….hm…komplett, teljes értékű, egészséges ebéd. Próbáljátok ki!

Töltött cukkíni picit másképp

Hozzávalók:

Nekem most 4 közepes tölteni való cukkínim volt. A nagyobbak nem sülnek át olyan jól, nálunk a kisebb darabok jöttek be.

50 dkg darált marhahús

2 nagyobb paradicsom

Fokhagyma

1 fej vöröshagyma

Fűszerkömény

Piros és zöld kaliforniai paprika

Újhagyma

1 kis fej zellergumó és annak a szára

Só, bors, oregánó

Aszalt paradicsomos bulgur

2 nagyobb doboz joghurt

20 dkg trappista sajt (sajnos mozzarella nem volt itthon)

Olíva olaj

 

Egy serpenyőben olíva olajat hevítettem és megfuttattam rajta a kisebb kockákra vágott vöröshagymát. Rádobtam a husit, átpirítottam, majd hozzáadtam a kockákra vágott paradicsomot. Alaposan elkevertem és megsóztam. Amíg ezek rotyogtak, kockákra vágtam a zellert és a paprikákat, felkarikáztam az újhagymát és ezeket is hozzáadtam. Összekevertem, hozzáadtam két kis gerezd összenyomott fokhagymát és fűszereztem. A friss oregánót csak a végén adtam hozzá az apróra vágott zellerszárral együtt. Öntöttem alá pici vizet, lefedtem és kb. 30 percig hagytam rotyogni.

Közben kifőztem a bulgurt, amit készen vettem, csak a zacskót kellett egy kis lábos vízbe dobnom. (Imádom ezeket a kész gabonakeverékeket, óriási jolly jokerek.)

A cukkiniket félbevágtam és eltávolítottam a magokat és picit a belsejét, hogy legyen hely tölteni-

Amikor ezzel megvoltam, levettem a fedőt a raguról, nagyobb lángon hagytam picit sűrűsödni, majd hozzáadtam a közben elkészült bulgurt. Jól összekevertem és máris ment a töltésre váró cukkínikbe.

A tetejére ment egy picit krémesebb állagú joghurt és a sajt. Sütőbe toltam és addig sütöttem, amíg a sajt megpirult. A siker ezúttal sem maradt el.