Miért tuti ötlet nyáron fogyni?
Miért tuti ötlet nyáron fogyni?
Rendszer kontra idegrendszer 1.rész
Tested a kiégés szélén
6 ok amiért nem tudsz lefogyni
Ki ég, Ki (túl)él
Túl sok szemetet esznek a kamaszok
Túl sok szemetet esznek a kamaszok
Még több titok a gyermekháj mögött
Ismerj meg minket! És magadat is…
Rendszeresség szerepe a táplálkozásban
Utálatos szénhidrát?
Utálatos szénhidrát?
Ha sportolóként létezel, sportolóként étkezel!
Szülők, térjetek már észhez!
Mozdulj, fiam!
Láss a gyermekháj mögé!
Segítség! Miért nem eszik a gyerek?
0
0
0
s2sdefault

Nem csak mentálisan visel meg a burnout

Sokan, sok helyen foglalkoznak a kiégés szindrómával vagy a burnout szindrómával – tettük ezt többek között mi is, ezen az oldalon. A pszichés vagy lelki tüneteken túl azonban kevesebb szó esik a testi tünetekről. Általában elintézik ezt egy kis feszültséggel, szédüléssel, magas vérnyomással. Pedig a kiégés szindrómát sokszor már jóval azelőtt megelőzik a testi tünetek, hogy a valós diagnózist valaki felállítaná vagy akár csak gyanakodna burnoutra.

Az egész testi folyamat a sokat emlegetett klasszikusokkal kezdődik. Gyakori migrén, fejfájás. Feszültség – bár ezt szívem szerint idegrendszeri tünetnek minősíteném. Szédülés, hányinger.

Ezek teljesen jól magyarázható testi tünetek. Szédülést és hányingert okozhat a folyadékhiány és a táplálékhiány. Az ember a feszültségtől étvágytalanná válik, keveset eszik és persze kevés folyadékot fogyaszt. A test dehidratált állapotba kerül és szédeleg a folyadék és táplálékhiánytól.

Fejfájást okozhat a feszültség, de az is, ha valaki ilyenkor túl sok koffeinnel próbálja túlélni a napot, amitől persze pocsékul alszik és máris benne van a migrénes – fejfájós ördögi kör soha véget nem érő láncolatában.

De vannak ám olyan figyelmeztető jelek – testi szinten – amelyre a családtagok is felfigyelhetnének.

Árulkodó lehet a hirtelen súlyváltozás. A hiedelmekkel ellentétben, ez nem csak fogyás lehet. Könnyen lehet, hogy a kiégés szindrómát tekintélyes hízás kíséri. Oka? Nos, az ilyen lelkiállapotban lévő embert nem érdekli az evés. Nem érdekli, hogy minőségi ételt egyen, ezért, amikor már szükségét érzi az evésnek, szemetet eszik. Nem főz magára, nem gondoskodik magáról, gyorskaján él, zacskós ételen él vagy csak arra képes, hogy kiemeljen egy szelet pizzát a dobozból. A szemét étel pedig súlyfelesleget okoz.

A másik véglet a fogyás. Ha valaki hirtelen nagyobb súlytól szabadult meg, látszólag ok nélkül, annak a hátterében is ott motoszkálhat a burnout. Valakit nem csak annyira nem érdekel az étel, hogy ne érdekelje mit vesz magához…valakit már az se érdekel, hogy egyáltalán egyen. A krónikus étvágytalanság pedig gyors fogyást eredményez.

A súlyváltozást általában valamilyen hozadékos testi tünet követ. Ez lehet gyomorfekély vagy éppen reflux. Az ilyen tünetek mindig nagyon árulkodók és nem csak fizikálisan. Mit nem tudsz megemészteni? Mit nem vesz be a gyomrod? Mit akarnak letuszkolni a torkodon? Ugye? Ez utóbbi kérdésre ott a reflux, mint reakció. Szinte rosszul vagy magadtól és a kialakult helyzettől, ne a savlekötőt kapkodd, hanem nézz végre magadba.

A legsúlyosabb esetekben a kiégés nagyon komoly betegségekben csúcsosodhat ki.  A fekélyen, refluxon túl bizony a burnoutosok közül kerül ki sok étkezési zavaros beteg is. Mivel az egyén úgy érzi, kicsúszik a lába alól a talaj, elveszti az irányítást, nem érdekli az élete, a munkája, a szerelme, a családja….óhatatlanul is máshová helyezi a hangsúlyt. Mit tud még irányítani? Mit tud kontroll alatt tartani? Hát a testét.

Ebben az esetben alakul ki a exorexia – vagyis a túlzásba vitt testedzés. A sport az egész élet kompenzációja. Feszültség levezetés, új célok állítása a régiek helyett. Új lehetőség a kiteljesedésre, de ezzel együtt a megszállottságra is. Mindenképpen jelzés értékű, ha valaki egyszer csak megemeli az edzései számát, megszállottan futni kezd vagy éves bérletet vált egy edzőterembe. Az sem kizárt, hogy valaki beleveti magát az extrém sportok világába. Hiába, valahonnan kel az adrenalin.

Szintén könnyen előfordulhat ilyenkor anorexia és bulímia is. Ezek nagyon súlyos betegségek, amelyekből borzasztóan nehéz kigyógyulni. Mind az anorexia – kórós soványság és étvágytalanság – mind a bulímia – falásrohamos önhánytatás – esetében a lényeg a kontrollon van. Más egyéb híján a kontroll a test fölé kerül. Anorexia esetében egyértelmű az önuralom, az uralkodás és a kontroll a test, a testsúly felett. Bulímia esetében a falásrohamok a feszültség kezelésére szolgálnak, de a kontrollt a hányással gyakorolják a test felett.

Bármilyen testi tünetről vagy tünet együttesről is van szó, érdemes a test minden jelzésére odafigyelni. Főleg a családtagoknak, barátoknak, mert aki bajban van, az biztosan mindent megtesz majd annak érdekében, hogy a mentális és testi tüneteket leplezze, titkolja.

A kiégés szindróma alattomos jelenség. Nem csak a lelket, de a testet is rombolja, ezért érdemes minél előbb segítséget kérni.